Project Summary

Nazareth Plaza is located in the heart of downtown San Mateo at 800 South B Street, between 8th and 9th Avenues.  This mixed-use development is part of an overall effort to revitalize the downtown area of the City of San Mateo. The development is designed to provide a modern urban setting, with a feeling of density, activity and strong street presence. 

Conveniently situated near Highways 92, 101 and 280, the development offers easy access to San Francisco and San Jose International Airports, as well as other important Bay Area destinations.  Nazareth Plaza is located just six blocks from San Mateo’s new Transit Center connecting Cal Train and Sam Trans.  Within walking distance to San Mateo Central Park and Recreation, Nazareth Plaza is bordered by numerous restaurants, cafés and retail stores. 

The site is divided into two zones.  B Street has neighborhood commercial/retail at the street level, which is within the commercial C1-3 zone.  This area is also zoned to have a residential overlay component; therefore, the site zoned for high density residential, has two floors of single level condominiums and a third floor of two-story town homes. 

The residential units surround a secluded interior landscaped courtyard, which creates a gathering spot as well as providing views for the interior residences. 

A fitness center (for the exclusive use of Residents) with state-of-the-art equipment, including treadmills, stationary bikes, and weight/strengthening exercise equipment, is located on the second floor overlooking the second floor plaza.

Enclosed parking for residents is provided in a security gated underground parking garage with a single access point ramping down at the rear of the site.  A separate entrance on 8th Avenue leads to off-street parking for commercial/retail tenants and guests.  Outdoor bike racks will be provided at both 8th and 9th Avenue entrances. 

This four-story building with an underground parking garage is designed in a traditional “neo-classic” style, combining urban materials and design elements with varied elevations and rooflines.  The commercial and residential portions of the development differ in scale, color and materials.  The use of spandrel glass, metal balconies and trellises define the residential portion and breakdown the scale of the building into more identifiable and intimate family dwellings.  Entry points to residential lobbies are clearly identified by marquee awnings and vertical elements created by stair and elevator towers.  Roof terraces occur where the residential units step back over the commercial spaces.  The exterior treatment of the commercial zone is stucco (in varying colors from the residential) with horizontal bands of dark stone.  Traditional high quality canvas awnings will occur at commercial frontage.  This will identify the commercial and public functions, and signage may occur on awning faces and windows. 

The landscape concept is to create an attractive, shaded street character.  Pedestrian-scaled trees line the three streets.  The internal courtyard with its water fountains, cascading waterfalls combined with lush landscaping to create a serene setting.  Roof terraces and balconies have planting to soften the building forms.